GMT – Tot ce (nu) trebuie să știți

Taguri: Tehnologie și concepte | Clasice

19.4.2024 | 6 MIN

După cum sugerează și denumirea, astăzi vom analiza o altă complicație/funcție - și îndrăznesc să spun una dintre cele mai cunoscute - GMT. Și, pe lângă tipurile de bază de GMT-uri, o vom lua mai pe larg și ne vom uita la o scurtă istorie, defalcări ale calibrelor și vom arăta și câteva curiozități. Așa că întoarceți-vă lunetele și urcați la bord - începem!

O lecție de istorie (modernă)

Așa cum se întâmplă întotdeauna în prezentări, nu putem începe fără o scurtă incursiune în istorie. Și nu va trebui să călătoriți prea departe. De fapt, istoria ceasurilor GMT se deschide pentru noi pe la începutul anilor 1950, odată cu nașterea zborurilor comerciale oceanice. Atunci a început să crească în rândul populației nevoia de a ține evidența mai multor fusuri orare în același timp, fie că erai pilot, steward sau poate un pasager care zbura spre o întâlnire de afaceri pe ruta Paris - New York.

Glycine a fost prima marcă care a răspuns acestei nevoi cu modelul Airman în 1953. Ceasurile au câștigat rapid popularitate - au fost folosite de piloți și astronauți (Pete Conrad în misiunile Gemini 5 și 11).

Zdroj: https://timeandtidewatches.com

Sursa: https://timeandtidewatches.com

Acestea au câștigat o mare popularitate, în special în rândul soldaților, fiind unul dintre cele mai utilizate ceasuri în războaiele din Vietnam și Coreea. Printre altele, ceasurile Glycine erau interesante datorită designului lor neobișnuit de hacking, în care mâna a doua putea fi "oprită" la ora 12, la un impuls, de un mic cioc.

Zdroj: www.timeover.it

Sursa: www.timeover.it

Cadranul ceasului era prevăzut cu o scală de 24 de ore, iar al doilea fus orar putea fi setat cu ajutorul unei lunete rotative (tot de 24 de ore), care putea fi asigurată împotriva unei rotații nedorite de o a doua coroniță aflată în poziția de la ora 4. Deși Glycine Airman a reprezentat o adevărată revoluție, acesta avea "doar" trei ace. A trebuit să mai așteptăm încă un an pentru sosirea celui de a-l patrulea.

În 1954, Rolex a venit cu interpretarea sa a unui ceas care urmărește mai multe fusuri orare, cu modelul GMT-master, devenit acum literalmente iconic. Acest ceas a fost creat în colaborare cu compania aeriană americană Pan Am, care a comandat Rolex să creeze un ceas cu mai multe fusuri orare pentru piloții săi.

Pentru prima dată, a fost creat un ceas cu "ac GMT", care acum este foarte bine cunoscut, dar care nu era încă foarte reglabilă și care, prin urmare, se mișca o dată la 24 de ore - ora se regla din nou cu ajutorul unei lunete rotative cu o inserție tipică din bachelită "pepsi" albastru-roșu (care marchează ziua și noaptea).

Zdroj: www.panzerawatches.com

Sursa: www.panzerawatches.com

Următoarea descoperire în lumea ceasurilor GMT a venit după aproape 30 de ani - în sfârșit au apărut ace reglabile independent. Rolex a venit cu această inovație, bineînțeles, sub forma noului calibru 3085, pe care l-a instalat în noua sa generație de "GMT" - Rolex GMT-Master II.

Zdroj: www.millenarywatches.com

Calibrul 3086. Sursa: www.millenarywatches.com

Tipuri de GMT

Ceasurile GMT sunt împărțite în două grupe în funcție de modul în care sunt reglate. În varianta noastră, le-am putea numi ceasuri de călătorie și ceasuri de birou (în limba engleză putem găsi denumiri precum true/false sau traveller's/caller's).

Primele, traveller's, sunt în mod inerent mai utile pentru cei care călătoresc - persoane care se deplasează frecvent între diferite fusuri orare. Pentru acești utilizatori, este, prin urmare, mai importantă reglarea rapidă a acului de 12h, care marchează ora locală. Și apoi folosesc acul de 24h pentru ora lor de acasă.

Acest lucru este util deoarece, în zona în care se află călătorii, aceștia își pot da seama întotdeauna dacă este noapte sau zi (cu excepții în zonele de dincolo de Cercul Polar, desigur). Nu același lucru se poate spune despre ora de acasă. Așadar, nu numai că cineva are posibilitatea de a afla într-o clipă ce oră este acasă, dar evită și momentele jenante în care își sună familia sau poate șeful la ora 1 dimineața în loc de ora 13.00.

Reprezentative pentru acest grup sunt, de exemplu, GMT-Master II menționat mai sus sau orice ceas construit pe baza modelului japonez Miyota 9075 - cum ar fi noul Bulova Oceanographer "Devil Diver" din ultimul meu articol.

Al doilea grup sunt ceasurile pentru birou. Prin urmare, acestea sunt potrivite pentru persoanele care nu călătoresc atât de mult, dar au nevoie să știe ora exactă în alte fusuri orare - de exemplu, pentru a comunica cu familia sau cu partenerii de afaceri. Aceste ceasuri sunt caracterizate de un ac de 24 de ore reglabil rapid, deoarece ora lor locală nu se schimbă, spre deosebire de cea pe care vor să o urmărească.

Un reprezentant tipic este un ceas bazat pe Seiko 4R34 (sau NH34, pe care TMI, o filială a Seiko, îl furnizează altor mărci).

Alți reprezentanți sunt, de exemplu, calibrul elvețian ETA 2892 și clona sa SW300, sau ETA Powermatic 80.661 GMT bazat pe binecunoscutul ETA 2824.

Totuși, pentru a completa lista, trebuie să adăugăm că în zilele noastre există și ceasuri GMT cu cuarț - un exemplu este Timex Waterburry GMT sau, de exemplu, Luminox Air-117 acționat de calibrul elvețian Ronde 515.24h.

Ei bine, acestea sunt aproape toate tipurile de ceasuri cu GMT. Dar dacă mergem foarte adânc, descoperim că există și așa-numitele ceasuri "Worldtimer", care își au istoria până la ceasurile de buzunar... Dar acesta este un subiect pe care îl vom dezbate într-un alt articol.

Cum se reglează un ceas cu "patru ace"

GMT "true" de călătorie

Prima poziție - înfășurarea

A 2-a poziție - setarea acului pentru 12h pentru ora locală (din păcate, GMT-ul de călătorie nu are capacitatea de a seta rapid data și trebuie setat cu ajutorul rotirii acului GMT)

A 3-a poziție - setarea orei locale de 24h (cu care se mișcă în același timp și acul de 12h)

Așadar, pentru setarea GMT-urilor de călătorie, lucrul de bază este să setați mai întâi ora de 24 de ore de acasă și apoi să reglați ora locală de 12 ore împreună cu data.

GMT "false" de birou

Prima poziție - înfășurarea

A 2-a poziție - reglarea datei sau a acului de 24 de ore, în funcție de direcția de rotație

a 3-a poziție - setarea acului de 12h de acasă (cu care se mișcă în același timp și acul de 24h).

Astfel, atunci când se reglează GMT de birou, trebuie să începeți prin a regla ora de 12h de acasă (împreună cu accentul pe dimineață sau după-amiază, ca în cazul clasicelor "trei ace" cu dată) și abia apoi să reglați cu precizie data exactă și ora de 24h urmărită în cea de-a doua poziție a coroniței.

În cele din urmă, ar trebui să adăugăm că, dacă ceasul este echipat cu o lunetă rotativă, avem posibilitatea de a ține evidența unui timp suplimentar (pe care l-am citi pe acesta folosind un principiu similar cu cel al vechiului Glycine Airman sau Rolex GMT-master).

Zdroj: www.hodinkee.com

Sursa: www.hodinkee.com

Câteva cuvinte la final

GMT este încă una dintre cele mai căutate complicații în zilele noastre - ei bine, nu e de mirare. Îndrăznesc să spun că, alături de notorietatea precum afișarea datei și a zilei săptămânii sau cronograful (cronometrul), este cea mai utilă complicație pentru omul de rând.

Asta nu înseamnă că vreau să desființez capodopere precum cronograful, calendarul perpetuu sau poate faza lunii.

Și chiar dacă, de exemplu, nu călătorim în fiecare zi și nu zburăm peste hotare după familia noastră sau după afaceri, această complicație are ambiția de a fi folosită în mod practic cel puțin de câteva ori în timpul vieții. Iar dacă nu, ce dacă... pentru că sunt sigur că veți fi de acord cu mine că ceasurile GMT pur și simplu arată bine.