» Blog » Suunto

Vechi vs. nou - cât de mare este diferența dintre generațiile de sportivi

Taguri: Duel | Garmin | Suunto | Smartwatch

5.10.2022 | 7 MIN

Un an este o eternitate în lumea tehnologiei. Dar 13 ani? Cum se descurcă astfel de piese arhaice în fața titanilor de astăzi? În acest rticol, vă voi prezenta o confruntare foarte interesantă. Garmin Fenix 7X vs. Forerunner 310XT vs. Suunto Ambit 2!

Ce se întâmplă dacă noul ceas măsoară mai rău? Asta ce ar însemna?

În articolul de astăzi voi compara, de exemplu, GPS-ul, măsurătorile de alergare și barometrul. S-ar putea chiar să abordez unele caracteristici inteligente și cine știe ce altceva voi mai afla. Dar haideți să vă prezentăm concurenții de astăzi:

Din vechea generație de ceasuri GPS avem aici:

  • Suunto Ambit 2 (data ediției 1. 5. 2013)
  • Garmin Forerunner 310XT (data ediției 4. 2. 2009)

Generația nouă pentru comparație:

  • Garmin Fenix 7X (18. 1. 2022)

Garmin Fenix 7 recenzie - Sunt un Fenix 7 și cine este mai mult?
23.3.2022
Garmin Fenix 7 recenzie - Sunt un Fenix 7 și cine este mai mult?

Garmin Fenix 7X - După mai mult de 1000 de kilometri
24.8.2022
Garmin Fenix 7X - După mai mult de 1000 de kilometri

Suunto Ambit 2

Legendara linie de ceasuri Suunto - Ambit. Este vorba de trei generații, fiecare cu farmecul ei și, cel mai important, fiecare a fost un garant incredibil. De fapt, unii oameni le poartă și astăzi. Această serie a dat naștere primelor ceasuri GPS de la Suunto.

La vremea lui, ceasul era deja destul de inteligent. În bază se găsesc senzorii ABC (altimetru, barometru, busolă) și un widget cu apusul și răsăritul soarelui.

Byly to macky. 50 mm průměr pouzdra se nevejde na každou ruku

Erau măricei. Carcasa cu diametrul de 50 mm nu se potrivește oricărei mâini.

Bineînțeles, era în primul rând un sporttester, așa că funcțiile sportive erau cele mai importante. Ceasul avea elementele de bază sub formă de alergare, drumeții, sporturi de interior și înot, de exemplu. Dintre sporturile extinse, am ales triatlonul sau schiul. Ai putea personaliza aceste moduri în Movescount (fosta aplicație pentru Suunto).

După cum știm cu toții, domeniul de activitate al Suunto este reprezentat de busole. Astfel, primul Ambit a avut încă de la început o opțiune de navigare în curbă, prin care puteai alege dacă doreai să navighezi în funcție de un fișier GPX încărcat, de rutele parcurse anterior sau de POI-urile salvate, de exemplu.

Pentru toate fotografiile Suunto Ambit 2 este responsabil DC Rainmaker

Deoarece ceasul nu includea un senzor optic de ritm cardiac, a fost posibilă conectarea unei multitudini de senzori, inclusiv o centură de piept, un wattmetru și tot felul de POD-uri care utilizează tehnologia ANT+.

Durata de viață a bateriei a fost de aproximativ 30 de zile în modul "smartwatch" (telefonul nu poate fi conectat, deci digital ala Casio Protrek), 50 de ore la un interval de scanare GPS de un minut și 15 ore după o secundă.

Destul de decent, este?

Garmin Forerunner 310XT

Să nu fiți surprinși dacă voi fi puțin emoționat aici, deoarece Garmin Forerunner 310XT a fost primul meu ceas Garmin. În 2009, era ceasul cu cea mai lungă durată de viață a bateriei pe GPS și a fost, de asemenea, unul dintre primele ceasuri de triatlon din lume.

Nalevo první fotka s nimi v roce 2013 a napravo asi poslední dochovaná v roce 2015. A nesmějte se mi, všichni jsme byli někdy v pubertě.:-)

Prima fotografie din stânga a fost făcută în 2013, iar cea din dreapta a fost făcută în 2015. Și nu râdeți de mine, eram cu toții în perioada adolescenței.:-)

Din păcate, nu pot descrie aici cum arăta ceasul în modul smartwatch, digital - acest ceas nu avea un astfel de mod. Așa că, pur și simplu, l-ați pus pe sport, l-ați selectat pe cel potrivit pentru dvs. și ați apăsat pe start. Desigur, ați putea seta toate valorile în ceas, așa cum se obișnuiește la Garmin.

Ceasul a fost capabil să facă sporturi de bază, cum ar fi alergarea, ciclismul, înotul, sporturile de interior și, de asemenea, triatlonul (așa cum am menționat deja). Un maxim de 4 câmpuri de date pe un ecran dreptunghiular și posibilitatea de a trasa un grafic de altitudine și de a naviga pe o curbă a fost absolut minunat la acea vreme! Au fost primii care au avut un partener virtual cu care puteai să stabilești ritmul și să te întreci. Puteți conecta o centură de piept, un wattmetru, POD-uri și multe altele... Toate utilizează ANT+.

Koukněte na ten piktogram cyklisty. Není to úžasné? :-)

Priviți pictograma biciclistului. Nu-i așa că e minunată? :-)

Posibilitatea de a transfera date fără a utiliza un cablu a fost, de asemenea, un adevărat punct forte. Trebuie doar să conectați stick-ul ANT+ (citiți unitatea flash ANT+) la computer, care a convertit semnalul, și puteți încărca datele direct în Garmin Connect.

Iar ceasul avea o autonomie incredibilă de 20 de ore pe secundă pe baterie, cu unul dintre cele mai precise GPS-uri pe care lumea le-a văzut la acea vreme.

Garmin Forerunner 310XT vs. Suunto Ambit 2

Primul test a fost doar între cele două modele, sub forma unui test GPS și barometru. A fost interesant să vedem cât de repede (încet) se încarcă modelele mai vechi de ceasuri în comparație cu cele noi. Ei bine, a durat aproximativ 3 minute, ceea ce nu am mai experimentat de mult timp. Dar nostalgia a fost plăcută. Deși Garmin-urile păreau a fi mai rapide, Suunto le-a învins cu aproximativ jumătate de minut.

Și acum, rezultatele. Ar fi corect să spunem că Garmins este un ceas mai nou cu 4 ani, dar totuși, a fost aproape.

Garmin Forerunner 310XT – černá, Suunto Ambit 2 – červená

Garmin Forerunner 310XT – neagră, Suunto Ambit 2 – roșie

În mod paradoxal, Garmin-urile s-au descurcat mult mai bine într-un mediu împădurit decât în aer liber. Niciuna dintre cele două "linii" nu este un stopro, dar Garmin-ul este destul de bine localizat, în ciuda traseului negru (cel mai împădurit).

Garmin Forerunner 310XT – černá, Suunto Ambit 2 – červená

Garmin Forerunner 310XT – neagră, Suunto Ambit 2 – roșie

În aer liber, Suunto a dominat cu o înregistrare aproape exactă, Garmin a traversat tot câmpul, iar Suunto a urmat frumos traseul.

În timpul cursei, atât Suunto, cât și Garmin au depășit bara, dar Garmin a câștigat prin faptul că a depășit-o mai ușor decât Suunto.

Ceea ce m-a impresionat cel mai mult atunci a fost măsurarea barometrului, unde nici nu poate fi calibrat manual. Ei bine, a funcționat în felul acesta.

Modrá – Garmin Forerunner 310XT, fialová – Suunto Ambit 2

Albastră – Garmin Forerunner 310XT, mov – Suunto Ambit 2

Așadar, realitatea este mai aproape de Garmin, linia albastră (cel puțin conform map.cz). Suunto avea ceva mai mulți kilometri totali, așa că Garmin a compensat pe înălțime.

Confruntarea funcțiilor smart

Acest nume sună ca un oximoron, dar este adevărat. Atât Suunto, cât și Garmin au câteva caracteristici smart. De exemplu, navigația curbă, care arată super retro datorită numărului mic de pixeli. După un astfel de test, cineva își dorește imediat să pună Super Mario sau Prince of Persia.

Cu Garmin am reușit să încarc traseul imediat, cu Suunto m-am chinuit puțin (cum altfel, nu?), dar chiar și așa am reușit în cele din urmă. Ambele sisteme de navigație au funcționat surprinzător de bine, doar Garmin m-a înnebunit puțin cu bipurile sale constante. Cu toate acestea, ar fi putut fi din cauză că mi-am rupt cureaua și l-am atașat la Suunto din cealaltă parte a încheieturii mâinii, prin urmare ar fi putut avea un acces mai rău la semnal.

În ceea ce privește traseul, Garmin are o redare mai bună și poate, de asemenea, să traseze un grafic de altitudine, ceea ce este ceva incredibil pentru vârsta ceasului. Dar nici cu Suunto nu m-am rătăcit, iar cu Ambits am navigat cel mai mult.

Rozbrazení výškového grafu je prostě paráda!

Afișajul graficului de altitudine este pur și simplu minunat!

Dacă ar fi să merg până la detaliu, cele mai inteligente sunt, desigur, Suunto. Au un mod de ceas clasic și le puteți purta ca pe un ceas normal. Cei de la Thirty-Thirty nu au avut încă această opțiune.

Setul de caracteristici este același, cu excepția busolei, care este afișată doar peKdybych to měl vzít úplně do detailu, chytřejší jsou samozřejmě Suuntech. Pe Garmin, busola este limitată doar la navigație.

Confruntarea în munți între Fenix 7X, Forerunner 310XT și Ambit 2

Mi-am luat ceasul la munte și, în sfârșit, am dat o tură bună prin dealuri. Ei bine, serios... Câțiva kilometri prin munți. Așa cum am scris mai sus, cureaua mea s-a rupt, astfel încât, cred că valorile de citire au fost puțin afectate.

Dar să trecem la rezultate. Bineînțeles, Garmin Fenix 7X a fost cel mai precis, fără îndoială. Dar dacă ar trebui să aleg un câștigător dintre toți ceilalți, probabil că nu aș putea. Priviți imaginile.

Aici, toate ceasurile s-au descurcat destul de bine. Nu există mari abateri de la realitatea reală.

Modrá – Fenix 7X, červená – Suunto Ambit 2, žlutá – Forerunner 310XT

Albastră – Fenix 7X, roșie – Suunto Ambit 2, galbenă – Forerunner 310XT

Suunto a înregistrat o deviere completă, dar și 310XT a ieșit în mod sigur în afară.

Ei bine, vizualizarea de sus ne arată că ceasul a fost foarte stabil pe aproape tot traseul și apoi Garmin Forerunner 310XT a spus: "Va fi amuzant să o scoatem complet de pe șosea", și așa a fost. Astfel, din punct de vedere numeric, kilometrajul s-a potrivit cel mai bine cu Fenix și Suunto, Fenix 7X măsurând exact 8 km, iar Ambit 2 oferind 7,99 km. Forerunner 310XT a măsurat apoi 8,24 km din cauza devierii sale.

În ceea ce privește înălțimea, deși am găsit calibrarea pe Suunto, a fost o adevărată încurcătură. Ei bine, aruncați o privire.

Modrá – Forerunner 310XT, béžová – Fenix 7X, fialová – Ambit 2

Albastră – Forerunner 310XT, bej – Fenix 7X, mov– Ambit 2

Cu excepția unei coborâri și a unei urcări (cu Forerunner), înălțimea este destul de constantă și aproape identică cu cea a lui Fenix 7X, ceea ce consider că este foarte decent. Suunto Ambit 2 urmează forma graficului, dar un pic mai jos decât ar trebui. Din punct de vedere numeric, deci, Fenix 7X - 382m, Forerunner 310XT - 406m și Ambit 2 - 360m.

Rezumat

Ce v-a oferit acest articol? Cu excepția cazului în care aveți un ceas vechi și intenționați să îl înlocuiți, probabil că nu v-a oferit nimic. Dar puteți să aruncați o privire și să vă dați seama unde am ajuns în câțiva ani de ceasuri GPS. Am trecut de la sporttestere la o combinație de funcții inteligente și sportive. Plătim cu ceasurile noastre, ascultăm muzică de pe ele și ne spun totul despre antrenamentele noastre. Vreau să spun, cu un Garmin.:-)

Ceea ce nu pot să iau de la modelele vechi este că și în ziua de azi ar putea fi destul de ușor de manevrat și, pe lângă durata de viață a bateriei, am fost plăcut surprins de acuratețea senzorului GPS.

Deci, în concluzie, Suunto Ambit 2 și Garmin Forerunner 310XT sunt ceasuri grozave care au fost testate cu multă plăcere (și mai ales configurate) și dacă sunteți în căutarea unui ceas pentru începători și aveți nevoie de kilometraj, timp și ritm, atunci alegeți unul dintre ele.

Aveți și alte ceasuri pentru această comparație? Nu ezitați să ne trimiteți un mesaj în comentarii.

Ceasurile menționate în articol