» Blog » Citizen

Recenzie Citizen Series 8 – Performanță premium care a depășit toate așteptările

Taguri: Recenzii | Citizen | Clasice | Tradiționale

14.3.2024 | 9 MIN

Marca Citizen este ultima la care aș fi căutat un mecanism automatic premium. Și apoi am pus mâna pe un Citizen Series 8.

Dacă m-ar fi întrebat cineva ce părere am despre Citizen, aș fi spus fără ezitare că face ceasuri foarte bune la un preț foarte bun. Și aș fi început o baladă despre modelele Eco-Drive, despre materialul excelent titan din care sunt fabricate și că dacă cineva vrea un ceas radiocontrolat, ar trebui să apeleze la marca Citizen. Dar ceasuri mecanice premium? La Citizen?

Bineînțeles că lumea iubește modelul Tsuyosa. Dar este un ceas mediocru, iar mecanismul Miyota din interior este o piesă de bază absolută pentru cei care doresc un ceas automatic bun, dar ieftine. Deci, cum a ajuns Citizen la mecanisme de 4-5 mii? Și când s-a întâmplat asta? Cum se face că abia am observat această invazie?

 Citizen Tsuyosa recenzie – Descoperirea anului?
6.10.2022
Citizen Tsuyosa recenzie – Descoperirea anului?

Japonezii de la Citizen au spus cândva în 2008 că pot face mai mult decât ceasuri cu mecanism solar și că acesta se potrivește de fapt și cu filosofia lor ecologică. Și că nu trebuie să le pună doar în ceasurile pentru scafandri sau în modele low cost. Pe scurt, ar merita să arătăm lumii ce valoare este ascunsă în el. L-au testat mai întâi pe teren propriu, pentru că seria 8 a fost inițial destinată exclusiv pieței japoneze.

Apoi, undeva la începutul anilor 2021, a început să apară o avalanșă de articole în reviste și forumuri străine care anunțau că urmează să apară Series 8. Iar cifra 8 fiind un simbol al infinitului. al posibilităților infinite, al locurilor unde ai putea ajunge dacă ai vrea. Iar Citizen și-o dorea foarte mult.

Dar nu se puteau găsi într-un magazin din România. Până acum. Suntem în 2024 și ne putem bucura de o serie de mecanisme automatice premium de la o marcă pe care poate că am subestimat-o în unele privințe. Dar poate de aceea am abordat Series 8 cu prudență. Putea să fie o dezamăgire, dar în realitate a fost... De fapt, despre asta este vorba în recenzia noastră de astăzi.

Trei modele diferite au intrat pe piață dintr-o dată. Două ceasuri cu trei ace cu dată și unul GMT. Dar recenzia de astăzi se va referi doar la cele cu trei ace, pentru că au același ADN și, de asemenea, pentru că GMT, în opinia mea, merită o abordare separată.

Discret de la distanță, cu detalii deosebit de precise

Primul model este versiunea Series 8 NB601 cu mecanism 9051. Are un preț de până la cinci mii și arată destul de discret.

Desigur, nu trebuie să ne lăsăm păcăliți. Luneta lustruită și cadranul destul de minimalist nu par nimic, dar la o privire mai atentă, și mai ales la încheietura mâinii, Series 8 schimbă jocul.

Mai presus de toate, atenția trebuie să se concentreze asupra carcasei octogonale, care este mai degrabă în formă de butoi, fără anse clasice, și dă astfel o impresie mai sportivă și mai robustă decât trădează diametrul său de 40 mm.

Capacul remontoarului (o chestie practică), care are două șuruburi, face și el destule. Astfel, ceasul cu siguranță nu dă o impresie plictisitoare, ci mai degrabă una dinamică.

Zala de capăt a brățării trebuie, de asemenea, să fie inclus în dimensiuni (aceasta are 52 mm), care este ușor de confundat cu una integrată la prima vedere. Este însă numai foarte precis încorporată în carcasă și, în plus, în stilul popular în prezent al zalelor de tip H.

Am fost literalmente uimită de prelucrarea acestuia. Chiar dacă mă așteptam la ceva bun, având în vedere prețul mai mare. Dar nu atât de bun. Catarama este robustă, nu are clapetă, se deschide frumos și confortabil, iar la cataramă sunt două piese mai mici pentru un control mai bun al circumferinței. Ceea ce eu consider că este un bonus major, pentru că la o cataramă fără micro-reglare, este uneori greu să găsești mărimea potrivită.

În interiorul carcasei se află calibrul menționat mai sus, din producția Citizen 9051. Deja pe cadran, veți fi impresionați de informația că ceasul are, pe lângă 100m WR și safir, și rezistență antimagnetică de 16000 A/m, ceea ce este cu adevărat ridicat pentru un ceas obișnuit. Aproximativ triplu față de ceea ce este necesar pentru ca un ceas să poarte denumirea "antimagnetic".

Restul valorilor mecanismului sunt destul de standard. În jur de 42 de ore de rezervă de putere, o frecvență de 28.800 de semioscilații pe oră și 24 de pietricele. La fel, hacking și înfășurare manuală, bineînțeles.

Pe hârtie, nu este o "paradă de succes", dar - mai mult decât un antimagnetic mediu, în timpul testelor nu a mers mai mult de 7 secunde pe zi în plus și o mare subțietate, datorită căreia grosimea întregului ceas se încadrează în 10 mm. Asta nu este rău deloc.

Cadranele sunt destul de simple, dar cu un sunburst frumos. Citizen s-a jucat frumos și cu indicii și mai ales cu lizibilitatea.

Al doilea model cu calibrul 0951 este o sălbăticie mai mare...

Valori de cronometru și cadrane pentru cei curajoși

Nu mă voi abține și voi începe cu cadranul modelelor Series 8 NA101. Au trecut demult vremurile în care sideful era considerat o caracteristică doar a ceasurilor pentru femei. De fapt, este o tendință care s-a strecurat în ultimii ani. Dar, cu mâna pe inimă, nu toată lumea este adepta acesteia.

Dar iată ceva neașteptat de atrăgător. Și asta datorită atenției cu care a fost gândit întregul concept. Deci, avem o suprafață metalică de bază a cadranului, cu o bază sidefată de culoare închisă și un model de grilă deasupra.

Totul este nou și atrage atenția. Sideful este încă acolo și se joacă cu lumina, dar este atenuat și destul de discret. Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie pe placul multor oameni. Dar este exact ceea ce m-aș aștepta de la un producător japonez și ceva ce va aprecia oricine caută ceva diferit.

În plus, toate celelalte detalii se potrivesc cu cadranul. Cum ar fi inscripțiile. Nu sunt lipite neglijent pe cadran, ci sunt o parte ingenioasă a acestuia. Indicii? Sunt acoperiți cu un fel de vârf subțire ca un zgârie-nori. Acesta leagă cadranul de cercul pe care se află indicii. Iar cercul este totuși subtil separat de o linie de oțel, pe care am observat-o doar seara, când au fost aprinse luminile.

Totul pare complicat, nu-i așa? Dar împreună funcționează. Acele, în mod intenționat parțial scheletate pentru a scoate cadranul în evidență, poartă luminescență până la capăt. La fel și punctele de pe indicii metalici. Luminozitatea este intensă, dar nu sunt atât de convins de rezistență. Totuși, nu este un model de scufundări sau de-a dreptul sportiv, iar pentru citirea orei seara este suficientă, așa că sunt mulțumită.

Brățara este apoi în aceeași prelucrare și design ca la primul model. La fel și carcasa. Singura schimbare este o grosime ceva mai mare. Și asta mă face să acord atenție mecanismului.

Mecanismul, alături de cadran, este motivul pentru care veți dori acest ceas și motivul pentru care veți plăti puțin mai mult.

Calibrul 0950 este, cum altfel, o mișcare in-house de la Citizen. Principalul său argument de vânzare se bazează pe valorile de precizie declarate de -5 până la +10 secunde pe zi. Și nu o dată, în cele aproximativ 14 zile în care am petrecut zile și seri cu acesta, nu am depășit +3 pe Watchtrecker în primele 24 de ore. După aceea, nu au mai intrat niciodată în intervalul de minus. Asta e ceea ce m-a convins. De fapt, acestea sunt cele mai precise mecanisme automatice japoneze pe care le-am avut vreodată la un pret asemănător.

În rest, este destul de asemănător din punct de vedere parametric cu modelul 9051 menționat mai sus, inclusiv rezistența antimagnetică de 200 Gauss și viteza de inerție de 28800 de jumătăți de mișcare pe oră. Nu lipsește nici schimbarea rapidă a datei, hacking și posibilitatea de încărcare manuală.

Concurență

Cu greu putem încheia această recenzie fără a menționa concurența. Ce căutăm: un mecanism mai bun, cu siguranță mai mult decât o manoperă de bază, rezistență la apă de 10 ATM, brățară din oțel. Pur și simplu mecanisme automatice pentru fiecare zi.

Deci, primul rival este clar. PRX. În ceea ce privește prețul, este cu siguranță mai bun. Dar pierde în fața lui Citizen în ceea ce privește detaliile de manoperă. În plus, poartă stigmatul Powermatic cu piesele sale din plastic. Personal, probabil că nu I-aș învinovăți pentru asta, dar cred că avantajul pentru mulți va fi rezerva mai mică, dar și posibilitatea unei reglementări clasice. De asemenea, Citizen merge mai mult spre sportiv, în timp ce PRX își păstrează un statut mai social.

Și mai este aici și modelul elvețian Frederique. Și cât de mult îmi plac modelele Highlife! Dar am ajuns deja la suma de 10 000 și mai mult, și asta pentru Sellita și rezistența la apă mai mică. În rest, este un ceas chiar foarte frumos. Când îl porți la încheietura mâinii, ai impresia că s-a născut odată cu tine. Și nu vrei să-l dai jos. Dar la un preț dublu... ce te face să te răzgândești. Și chiar dacă sunt apreciate de mulți, într-o bătălie la puncte, la mine Citizen ar câștiga.

De fapt, am uitat de un jucător destul de nou, Certina și DS-7. Pare OK la prima vedere. Dar cumva mă lasă rece. E ca și cum ar zice, hei, tendința nu e nici nicicum, iar noi nu vrem să facem nimic de genul ăsta. Hai să recuperăm repede. Iar DS-7 este rezultatul. Calitate, solidă, dar puțin conservatoare. Cel puțin Citizen își urmează propriul drum și apreciez asta.

Și să nu uităm de concurența japoneză. Mai exact, de Seiko (întotdeauna este aici Seiko). Aici, concurentul ar fi probabil Sharp Edged. Cadranele distinctive, cei 10 ATM, in-house automatic, calitatea excelentă a corpului din oțel și a manoperei brățării. Da, acesta este un concurent adevărat! Doar că, din punct de vedere al designului, este un ceas complet diferit, așa că, din nou, pentru cei care caută un model mai robust, Citizen va fi un jucător mai interesant.

Concluzie

Series 8 trebuie să ne convingă cu ceva. Dar, așa cum am menționat mai devreme, nu vă lăsați păcăliți de subtilitatea sa aparentă. Este ușor de trecut cu vederea într-o vitrină sau în magazin.

Cel puțin, așa am avut eu impresia. Înainte de a pune mâna pe S8. Diferența de calitate față de concurenții mai ieftini se simte pe alocuri la vedere, dar mai mult la atingere. Pe scurt, totul este așa cum ne-am aștepta la acest nivel de preț, totul este meticulos realizat, fără imperfecțiuni evidente.

Ceea ce m-a surprins puțin sunt două lucruri. În primul rând, și cel mai important, faptul că Citizen nu a apelat la Super Titanium-ul lor. Nu cunosc o altă marcă care să facă titan la această scară și calitate în această gamă de preț. Se descurcă cu bravură la toate nivelurile, de la modelele din titan entry-level până la cele foarte sofisticate. Încorporarea titanului în Series 8 trebuie să fi fost floare la ureche.

Și sunt sigură că s-au gândit la asta, dar m-am gândit că a fost o mișcare deliberată. La urma urmei, oțelul arată cumva mai bine. La privit și la pipăit, ai impresia că primești la încheietura mâinii un ceas adevărat.

Al doilea lucru este lipsa unei închideri rapide. Un gadget modern pentru care optează chiar și concurenții elvețieni. Din nou intenția? Nu pot să judec. Dar poate că Citizen s-a gândit "hai să facem brățările atât de cool încât nimeni să nu dea jos ceasul de pe mână". Și a funcționat destul de bine.

Încă ceva, mai e un al treilea lucru la care mă gândesc - un capacul carcasei transparent. Când cineva cumpără un mecanism mai scump la acest preț, de multe ori dorește să îl vadă. Aici nu avem noroc. Poate că mecanismele nu sunt concepute pentru aceasta, iar lipsa unei decorațiuni mai bune ar putea dezamăgi unele persoane.

Se concentrează mai degrabă pe fiabilitate, durabilitate și precizie bună decât pe orice încercare de a face paradă. Sincer, nu mă deranjează deloc un capac complet din oțel. Văd Series 8 ca pe un ceas de purtat toată ziua, în care nu îl iei jos de pe mână doar ca să apreciezi la el mecanismul din spate.

Cam așa se rezumă întregul model Series 8. Un ceas foarte bine conceput, cu un mecanism de calitate în interior, un design și specificații foarte versatile. Comoditatea pe care o oferă, 100 WR și sticla de safir îl fac unul dintre cele mai bune ceasuri automatice de uz zilnic de pe piață.

Cele mai bune ceasuri pentru bărbați selectate de experți
5.2.2024
Cele mai bune ceasuri pentru bărbați selectate de experți

Acum depinde doar dacă vă place sau nu. Versiunea de bază poate părea un pic plictisitoare, dar atemporală, în timp ce versiunea mai scumpă probabil că nu va atrage pe oricine din cauza designului. Însă, în ambele cazuri, vă recomand să le priviți cu atenție, pentru că s-ar putea să fiți surprins de ceea ce poate oferi Citizen pentru banii cheltuiți.

Ceasurile menționate în articol