» Blog » Citizen

Citizen Eco-Drive One: cel mai subțire ceas cu energie solară din lume (2,98 mm)

Taguri: Prezentare | Citizen | Clasice | Tradiționale

Există puține ceasuri din lume care să fie mai subțiri și niciunul nu este alimentat cu energie solară. Pentru a vă face o idee despre cât de subțire este cu adevărat, uitați-vă la o monedă de 10, 20 sau 50 de coroane. Citizen Eco-Drive Ones sunt doar un pic mai groase, încât aproape că nu îți poți da seama.

Citizen Eco-Drive One banner

De ce este atât de dificil să faci un ceas foarte subțire?

Realizarea unui ceas cu adevărat ultra-subțire a fost întotdeauna și încă mai este o adevărată provocare tehnică pe care puține companii orologiere au reușit să o stăpânească. Există o mulțime de probleme. Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă producătorii de ceasuri este durabilitatea. Piesele mai mici ale unui ceas sunt în mod inerent mai slabe decât piesele mai mari, mai puternice. Această problemă a fost cel mai vizibilă în cazul mișcării în sine și al carcasei ceasului, care tindea să se îndoaie atunci când era legată la încheietura mâinii. Bineînțeles, fiecare componentă din interiorul ceasului trebuia să fie redusă la minimum, inclusiv bateria, care în acest caz a fost dezvoltată special de Hitachi Maxell. Deoarece este de dimensiuni atât de mici și cu toleranțe de fabricație minime, ceasul este asamblat complet manual!

Eco-Drive One strojek

Eco-Drive One are o înălțime de numai 1 mm și este asamblat manual din 85 de componente

În cazul unui ceas mecanic, problema este și mai mare. Printre acestea se numără problemele legate de precizie, rezerva de putere etc. Miniaturizarea este o problemă atât de mare în acest caz, încât unii ceasornicari au decis chiar să se specializeze în ceasuri ultra-subțiri (de exemplu, Bulgari), ca și cum subțirimea ar fi o complicație în sine. În prezent, cel mai subțire ceas mecanic este Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Squelette, cu o grosime de 3,6 mm, care se vinde pentru aproximativ 1,5 milioane de coroane.

nejtenčí mechanické hodinky na světě Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Squelette

Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Squelette

Dar să revenim la Citizen Eco-Drive One. Faptul că acest ceas poate fi atât de subțire precum este a necesitat o mulțime de soluții tehnice noi, rezultatul a peste 40 de ani de dezvoltare a sistemului Eco-Drive. Celulei solare i s-a dat o formă circulară, astfel încât să poată fi plasată în același plan cu angrenajele pentru mâini. Luneta modelelor Citizen Eco-Drive One AR5024-01E și Citizen Eco-Drive One AR5025-08E este un compozit de metal și ceramică (Cermet), restul carcasei este din oțel cu tratament Duratect, care este similar cu DLC, iar cureaua este din piele de crocodil.

Hodinky Eco-Drive One

Modelele de ceas Eco-Drive One AR5024-01E și AR5025-08E pe piele de crocodil

Fiecare piesă a ceasului a fost proiectată special pentru un singur scop - subtilitatea, iar fiecare trebuia să fie mai subțire de 1 mm. Bobina a fost complet reproiectată și a fost adăugată direct la placa de bază. Cadranul este un safir sintetic cu o grosime de numai 0,15 mm. După cum am menționat, bateria a fost dezvoltată de Hitachi Maxell special pentru acest model. Este o baterie de 3,7 volți cu o grosime de 0,87 mm. Și dacă vă întrebați cât de des trebuie să schimbați bateria, să știți că foarte, foarte puțin. Producătorul precizează că o dată la 10 ani! Și pentru că este o baterie specială, aceasta trebuie schimbată într-un centru de service autorizat, care este indicat și pe cadranul ceasului, în caz că cineva deschide ceasul.

Documentar National Geographic despre ceasul Eco-Drive One

Prețul ceasului Citizen Eco-Drive One pornește de la puțin peste cincizeci de mii de coroane, ceea ce pare mult doar dacă se compară prețul cu cel al unui ceas obișnuit. După ce veți citi acest articol, vă veți face deja o idee despre cât de unic, piesă compusă manual și cu multă tehnologie high-end este acest ceas. În cele din urmă, sloganul Eco-Drive One: "Linia dintre design și tehnologie tocmai a devenit mai mică".

Kazunori Kumagai și Sae Maeda împreună cu Eco-Drive One

Un rezumat al specificațiilor tehnice interesante:

  • Cel mai subțire ceas cu energie solară, cu o grosime de 2,98 mm
  • Mișcare solară Eco-Drive asamblată manual cu o grosime de 1 mm
  • Autonomie de 12 luni cu o singură încărcare
  • Lunetă realizată din Cermet (un compus din metal și ceramică)
  • Finisaj Duratec
  • Cadran cu o grosime de 0,15 mm
  • Cristal de safir